Menu

Specifications

Client

Private Developer

Description

Provide site landscape architecture & civil engineering services in partnership with Iowa Economic Development Authority

Location

Davenport, Iowa

Service Line

Project Highlights

  • Bioretention landscape areas with a high diversity of native vegetation.
  • A permeable paving & bioretention stormwater system that meets and exceeds the Iowa Green Streets stormwater standard.
  • The project stores up to 85,000 gallons of runoff decreasing runoff rates by nearly 65% and reducing neighborhood flooding.

ECT was hired to provide site landscape architecture and civil engineering services for the Naval Station in Davenport, Iowa and in partnership with the Iowa Economic Development Authority, which provided funding and support for the project.

Built in 1904, the Georgian Colonial / Renaissance Revival architectural style Naval Station has an incredibly rich history. Originally built as the Buchanan School, the building was more notably home to the United States Navy as a training facility and recently as a salvage yard for antique auto parts. In dire need of repair, the building and land was purchased and renovated into 18 active senior apartments. A portion of the units are income restricted affordable housing, available to those with incomes at or below 80 percent of the area median income.

Due to many years of neglect the site was primarily covered with overgrown weedy vegetation. However, several mature trees and other evergreens were preserved. ECT designed new landscape areas with a high diversity of native vegetation, in combination with small, targeted areas of lawn. As a focal point to the site an expansive patio with outdoor fireplace offers tenants a place for communal gatherings. The design also includes raised vegetable planters for residents to grow their own food.

The progressive stormwater system meets and exceeds the Iowa Green Streets stormwater standard that requires capture and treatment of the 1.25-inch rainfall event. The permeable paving and bioretention system manage and store up to 85,000 gallons of runoff for a 100-year (7.22”) rain event. This reduces runoff rates by nearly 65 percent relative to pre-development conditions – before anything was ever built on the site.

The project prevents runoff from leaving the site for all rainfalls up to one inch, retaining nearly 10,000 gallons during each rainfall, an amount more than a typical family of four uses in a month. The stored water is infiltrated back into the ground.