Menu

Specifications

Client

Johnson Controls, Inc.

Description

Johnson Controls Headquarters, a LEED Platinum facility, employs water conservation and re-use strategies which were especially significant on the 30-acre campus encompassing a stream and wetlands.

Location

Glendale, Wisconsin

Service Line

Project Highlights

  • A 30,000-gallon cistern recycles rainwater to be used for toilet flushing
  • A decorative pond and wetland provide stormwater detention and serves as an amenity for the adjacent cafeteria
  • 13 acres of turfgrass has been replaced with diverse, native prairie

Sustainable development practices guided the facilities expansion project at Johnson Controls corporate headquarters in Wisconsin, making it the largest concentration of buildings on one campus to ever receive LEED Platinum certification.

ECT led the master planning effort which included the renovation of three buildings and the addition of two new buildings for a total of 135,000 square feet. Water conservation and re-use strategies were especially significant on the 30-acre campus, which encompasses a stream and wetlands. Rainwater runoff from the new roof surfaces is collected in an underground 30,000-gallon cistern and reused for toilet and urinal flushing. Rainwater runoff from the existing buildings is diverted from the existing stream into a constructed decorative pond.

Across the remainder of the site, ECT replaced 13 acres of lawn with a diverse mix of native prairie grasses and forbs, and a half mile of new walking trails. Other rainwater management techniques included rain gardens and a permeable pavement parking lot. The combination of these sustainable site strategies resulted in a net reduction in impervious cover for the 30-acre campus.

The skilled construction team trained in sustainable building methods and practices assured a high-quality, cost-effective result.

ECT staff continues to work with the local maintenance contractor overseeing the landscape progression.