Menu

Specifications

Client

Carol Stream Park District

Description

Carol Stream’s recreation center boasts several innovative green technologies, including a geothermal well field to the rear of the building.

Location

Carol Stream, Illinois

Client Sector

Service Line

Project Highlights

  • Elevated boardwalks & decorative gravel trenches
  • Porous pavers & planted bioswales

Carol Stream’s newest recreation center represents one of the biggest developments for the Carol Stream Park District. The design team, which was led by Williams Architects, was charged with creating a design that would unify the adjacent Town Center and the surrounding park land. ECT supplied civil engineering and landscape architecture services for the project.

To improve the quality of rainwater leaving the site, permeable pavers were installed in the parking lot and vegetated bioswales filter and treat runoff from the building’s roof. The landscape plan includes a hearty combination of perennial plantings, shrubs and shade trees.

The building consists of a two-story 87,200 sf space with a gymnasium, running track, indoor swimming pool, fitness, aerobic, babysitting and multi-purpose rooms. In keeping with sustainable design principles, each of the building’s programmed spaces have expansive views of the surrounding park setting and Town Center. Windows allow for natural daylight in each of the rooms.

The project boasts several innovative green technologies, including a geothermal well field to the rear of the building. ECT prepared a successful grant application to the DuPage County Stormwater Management division to defray the upfront costs of the permeable paving. Based on that application, the County awarded the Park District funds to cover 20 percent of the parking lot’s construction cost.